ΤΟΙΧΙΟ: ΜΑΥΡΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ - OlaDeka

ΤΟΙΧΙΟ: ΜΑΥΡΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΜΑΥΡΟ ΝΕΡΟ

Ο ΤΕΡΨΗΣ ΕΧΤΙΣΕ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΑΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Οι πλαστικές δεξαμενές ήταν προσωρινή λύση πριν από πέντε χρόνια. Σήμερα οι Τοιχιώτες πίνουν μαύρο νερό ακόμη από αυτές.

Αυτές είναι οι περιβόητες μαύρες δεξαμενές που τοποθετήθηκαν προσωρινά για την ύδρευση του Τοιχιού μετά το φιάσκο του τότε δήμου Βιτσίου σχετικά με την ιδιοκτησία του οικοπέδου πάνω στο οποίο έχτισαν τις κανονικές δεξαμενές και αναγκάστηκαν να τις εγκαταλείψουν
αφού ο ιδιοκτήτης κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα όταν αντιλήφθηκε ότι ο δήμος χτίζει σε χώρο του χωρίς την άδεια του.

Αντί λοιπόν οι προσωρινές αυτές δεξαμενές να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από κανονικές τσιμεντένιες, μονιμοποιήθηκαν και λειτουργούν ακόμη και σήμερα.

Απ αυτές τις δεξαμενές που κανείς δεν γνωρίζει αν προορίζονται για ύδρευση ή για άρδευση, τροφοδοτούνται ακόμη και σήμερα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Τοιχιού με μαύρο βρώμικο νερό.

Το βαμβάκι που τοποθετούν οι κάτοικοι στη βρύση γίνεται μαύρο σε δύο μέρες

Επισκεφθήκαμε το χωριό και μιλήσαμε με τους κατοίκους που βρήκαμε στο δρόμο. Οι περισσότεροι μας δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την καταλληλότητα προς πόση αυτού του νερού . «Το νερό κυρίως το τελευταίο διάστημα είναι πολύ βρόμικο. Αν γεμίσεις μια άσπρη κούπα φαίνονται καθαρά όλες οι μαυρίλες και η βρωμιά που έχει το νερό και δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι» μας είπανε μητέρες που βρήκαμε μαζί με τα μικρά παιδιά στη παιδική χαρά του χωριού. «Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι παραπονιούνται έντονα για το θέμα και έχει αυξηθεί απότομα η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού» μας είπε επαγγελματίας του Τοιχιού.

«Πίναμε νερό γιατί κανείς δεν μας ενημέρωσε για την επικινδυνότητα ή μη» λέει κάποιος περαστικός.

Όλοι λένε πως ακόμη και το πλαστικό μπουκάλι των εμφιαλωμένων είναι μιας χρήσης και μάλιστα η καταλληλότητα πόσης κρίνεται και από τις συνθήκες αποθήκευσης των φιαλών και την έκθεση τους σε θερμοκρασίες και τον ήλιο. Οι συγκεκριμένες μαύρες πλαστικές δεξαμενές (προσωρινές κατά τα άλλα) τροφοδοτούν για πέντε περίπου χρόνια (ακόμη και σήμερα) το υδρευτικό σύστημα της περιοχής. Είναι εκτεθειμένες επί τόσα χρόνια σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. Ποιος εγγυάται την σωστή ποιοτική κατάσταση τους για τη χρήση που τοποθετήθηκαν?

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

Οι κανονικές δεξαμενές που έμειναν ...ακρόπολη λόγω του ότι ο δήμος έχτισε σε χώρο άλλου
Οι κανονικές δεξαμενές που έμειναν …ακρόπολη λόγω του ότι ο δήμος έχτισε σε χώρο που δεν του ανήκει.

1.Πως γίνεται να μην ήξερε κανείς στο δήμο Βιτσίου ότι ο χώρος αυτός δεν ανήκει στο δήμο αλλά σε ιδιώτη? (Ακούσαμε μια πληροφορία ότι ο ιδιοκτήτης του χώρου που δικαιώθηκε στα δικαστήρια και σταμάτησε τις εργασίες κατασκευής των δεξαμενών είναι συγγενής του τότε δημάρχου Α.Τέρψη)

2.Γιατί δεν ξεκίνησαν άμεσα εργασίες κατασκευής κανονικών τσιμεντένιων δεξαμενών όμοιων με αυτές που ακυρώθηκαν από τα δικαστήρια, στο σημείο που τοποθετήθηκαν οι προσωρινές πλαστικές λίγα μέτρα πιο κάτω? Δείτε στη φωτογραφία την μικρή απόσταση των δύο χώρων. Του ιδιώτη που σταμάτησε τις εργασίες και του δήμου που τοποθετήθηκαν οι πλαστικές προσωρινές:

Το κόκκινο βελάκι δείχνει την δεξαμενή που χτίστηκε στο χώρο του ιδιώτη ο οποίος διέκοψε τις εργασίες με ασφαλιστικά μέτρα.

3. Θα γίνει εξειδικευμένη ανάλυση του νερού για τη πιθανή αλλοίωση του από ουσίες που πιθανόν να δημιουργούνται λόγω της 5χρονης έκθεσης των πλαστικών δεξαμενών που δεν προορίζονται για μακροχρόνια χρήση και μάλιστα σε συνθήκες που μπορεί να τις φθείρουν (π.χ. μεγάλο φάσμα θερμοκρασιών από πολύ χαμηλές έως πολύ υψηλές?

4. θα πει κανείς στους κατοίκους αν πρέπει να πίνουν ή όχι το νερό? Να μαγειρεύουν ή όχι με αυτό το νερό? Ένας από όλους με τους οποίους συνομιλήσαμε μας είπε το εξής:
«Μια εξειδικευμένη για αυτή την περίπτωση ανάλυση του νερού είναι απαραίτητη, και ακόμη και αν οι απλές αναλύσεις παρουσιάζονται καθησυχαστικές εγώ αυτό το νερό δεν το πίνω! Μπορεί να μη φαίνεται με μια απλή ανάλυση η ακαταλληλότητα του και μπορεί να κάνει ζημιά στον οργανισμό σε βάθος χρόνου!»
Εκείνα που θα σημειώσουμε πάντως από την επίσκεψή μας και τη μικρή έρευνα που κάναμε είναι δύο πράγματα:
Α) Κάτι δεν πήγε καλά με την ιστορία των οικοπέδων

Β) Τι γίνεται τώρα? Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν γνώριζαν και έπιναν κανονικά το βρώμικο νερό. θα τους πει κάποιος κάτι? Και αν τους πει να μην πίνουν, θα τους πει επίσης τι πρόκειται να γίνει για να βρεθεί ουσιαστική και τελική λύση στο πρόβλημα που υφίσταται και έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία της περιοχής?

Το μνημείο γελοιότητας (στην καλύτερη των περιπτώσεων) του δήμου Βιτσίου
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria