Μεγάλα ψέματα για τη «μικρή ΔΕΗ» Του Γρηγόρη Στεφάνου - OlaDeka

Μεγάλα ψέματα για τη «μικρή ΔΕΗ» Του Γρηγόρη Στεφάνου

 
Μεγάλα ψέματα για τη «μικρή ΔΕΗ» Του Γρηγόρη Στεφάνου

Προσεγγίζοντας διασταλτικά την περίφημη φράση του Εco για ανυπαρξία ειδήσεων τον Αύγουστο και έχοντας μπει  ήδη στο δεύτερο μήνα του καλοκαιριού θα ανέμενε κανείς  η χώρα να αρχίσει να βυθίζεται στη νωχέλεια της καλοκαιρινής ραστώνης  υποβοηθούμενη κι από την παυσίλυπη επίδοση της εθνικής μας  στο Μουντιάλ της Βραζιλίας .

  Το μήνυμα αυτό άλλωστε επιδίωξε να εκπέμψει και η κυβέρνηση κλείνοντας άρον – άρον τη βουλή και μεταθέτοντας την ψήφιση σοβαρότατων για το μέλλον της χώρας νομοσχεδίων στο πρώτο

θερινό τμήμα της .

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της « μικρής ΔΕΗ» που κατατέθηκε από το Μάρτιο στη βουλή και συντηρήθηκε στη χόβολη της «μεταρρυθμιστικής» ατζέντας εισάγεται σήμερα (Τετάρτη) για συζήτηση  στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου  με τον εύγλωττο, αλλά και για πολλούς απειλητικό τίτλο  «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρίας Ηλεκτρικής Ενέργειας».  
Οι ευγενείς(;) προθέσεις.
   Η κυβέρνηση κινούμενη σ’ ένα  γενικό  άξονα  περιγραφής προθέσεων διαλαλεί προς πάσα κατεύθυνση τη «μεταρρυθμιστική»  της στόχευση . Μιλάει για άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ανταγωνισμού και για δυνατότητα των καταναλωτών να επιλέγουν δίκτυο  και εν τέλει να πληρώνουν φθηνότερα το αγαθό της ενέργειας .
   Η  αλήθεια είναι πως πρόκειται για ιδανική περιγραφή ενός συνθετότατου θέματος το οποίο έχει πάμπολλες ευαίσθητες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές παραμέτρους, για τις οποίες διατυπώνουν ενστάσεις ακόμη και μέλη της συγκυβέρνησης ,όπως οι βουλευτές Κουκουλόπουλος,  Παπαδόπουλος και  Κωνσταντινίδης. Βέβαια, κατά μία ευτυχή γι αυτούς συγκυρία, κανείς τους δε συμμετέχει στη σύνθεση του πρώτου θερινού τμήματος ,που θα κληθεί να ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, γεγονός που φανερώνει  ,μάλλον,  προσποιητό ενδιαφέρον και προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων στους ψηφοφόρους των νομών τους ,παρά  γνήσια διάθεση αντίστασης . 
Η κυβέρνηση ,λοιπόν,αγνοώντας τη διεθνή αρνητική εμπειρία, μιλάει άλλοτε με παιδιάστικη αφέλεια για την ανάγκη – ποια ανάγκη άραγε- πλήρους   ιδιωτικοποίησης κοινωνικών αγαθών ,όπως η ενέργεια, και άλλοτε πράττει  κυνικά ως επενδυτικός σύμβουλος ξένων εταιρειών.  Υπόσχεται , ταχύτατα, «σπάσιμο» της ΔΕΗ σε τρία κομμάτια και πούληση του προικισμένου 30% ,που αποκαλεί «μικρή ΔΕΗ», σε ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κανονική ΔΕΗ .
Στη προσπάθεια αφήγησης ,όμως, αυτού του επενδυτικού Success Story αδιαφορεί για  την ισχυρή πιθανότητα η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών να αιχμαλωτίσει τη χώρα στις ξένες εταιρείες ,όπως συνέβη άλλωστε σε αρκετές άλλες χώρες που το επιχείρησαν .
Θυμίζω την ανατροπή της βουλγαρικής κυβέρνησης λόγω της αύξησης του ηλεκτρικού κατά 140% και το αίτημα  των πολιτών για εθνικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας ,όπως επίσης και την απαίτηση για  δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης στο  Αμβούργο και το Βερολίνο έπειτα από αυξήσεις στο ηλεκτρικό  που αγγίζουν το 20%.
   Στο ίδιο μήκος βρίσκεται και η Ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βρετανίας η οποία παραδέχεται  -πια- πως το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης δεν αποδίδει καθώς έχει οδηγήσει σε αύξηση κατά 68% στην τιμή του ηλεκτρικού το διάστημα 1997-2008.
Η συγκυβέρνηση  παρασυρμένη από τον οίστρο της νεοφιλελεύθερης αντίληψης είτε παραβλέπει τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή η προσέγγιση στο χώρο της ενέργειας ,είτε επαίρεται –κι αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό- γιατί η δρομολογηθείσα σε προηγούμενη φάση  χρεοκοπία της δημόσιας ΔΕΗ και η μεταβίβασή της στους ιδιώτες ολοκληρώνεται επί των ημερών της .
Σε κάθε περίπτωση πάντως δε μας λέει αλήθειες …
– Δε λέει καθαρά ότι η αγορά ενέργειας είναι ανοικτή στους ιδιώτες εδώ και 12 χρόνια (2001-2013) και ότι η ΔΕΗ κατέχει το 53,5% αυτής , ενώ οι ιδιώτες το 46,5%.
– Δεν σχολιάζει την επιλογή των ιδιωτών να επενδύσουν σε εργοστάσια φυσικού αερίου λόγω του φθηνότερου κόστους, ούτε αναφέρει τίποτε για την αναστολή  των επενδυτικών προγραμμάτων(επενδύσεις σε ΑΠΕ, νέες λιγνιτικές μονάδες κ.α.)   που είχε επιβληθεί στη ΔΕΗ  προκειμένου να ενταχθούν 1600ΜW από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.
– Δε λέει  ότι τα δώδεκα χρόνια των  ιδιωτικοποιήσεων  της ΔΕΗ οδήγησαν σε αύξηση   κατά 102%  του οικιακού και κατά 76,3% του βιομηχανικού ρεύματος .Από το 2008 και μετά η ιδιωτικοποιημένη κατά 46% ΔΕΗ έκανε  15 ανατιμήσεις  στο ρεύμα. 
Δεν αναφέρει πως το μνημόνιο – το οποίο και υπολήπτεται βαθιά – δεν επιτάσσει την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Δεν ομολογεί ότι σε όλες τις κυρίαρχες ευρωπαϊκές χώρες οι βασικές υποδομές όπως νερό ,ηλεκτρικό κ.α. βρίσκονται για ευνόητους λόγους υπό κρατικό έλεγχο.
Δεν ενημερώνει για το δυσβάστακτο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η ΔΕΗ  και κατ’ επέκταση η τοπική κοινωνία ,για την  παραγωγή ρεύματος στα νησιά (το κόστος είναι  πέντε ή δέκα φορές πάνω λόγω της χρήσης πετρελαίου) καθώς δε θα μπορεί να εξισορροπεί τις απώλειες από την εκμετάλλευση λιγότερο κοστοβόρων μονάδων όπως αυτές που παράγουν ρεύμα με τη χρήση λιγνίτη και νερού και οι οποίες θα έχουν πουληθεί στους ιδιώτες.
Δεν αναφέρει ,τέλος, πως στην προίκα της «Μικρής ΔΕΗ» συμπεριλαμβάνονται ολοκληρωμένες υποδομές ( δέκα μονάδες παραγωγής ρεύματος ,έτοιμο πελατολόγιο) και παραχώρηση δικαιώματος στον επενδυτή να εκμεταλλεύεται  τα κοιτάσματα λιγνίτη που φτάνουν τους 450  εκ. τόνους.
Στον αντίποδα βέβαια αυτής της κριτικής βρίσκονται οι πρόθυμοι υποστηρικτές της νεοφιλελεύθερης επέλασης ,όπως ο κ. Τέλογλου, που σε άρθρο του στο Protagon.gr  ξιφουλκεί υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης παρουσιάζοντας την εικόνα μιας καθημαγμένης και χρεοκοπημένης ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών γύρω στο 1,5 δις , που εκτός των άλλων έχει αναλάβει και τα κόστη λαϊκιστικών επιλογών όπως το «κοινωνικό τιμολόγιο».
Αγγίζει πραγματικά τα όρια του μαζοχισμού η απόπειρα επιχειρηματολογίας για το δικαίωμα των ασθενέστερων και των φτωχών να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά ,τα οποία στερούνται λόγω μιας  ανισόρροπης πολιτικής, που έχει προκαλέσει τεράστια ανθρωπιστική κρίση, γι’ αυτό και θα αποφύγω αυτή την ιδιότυπη αυτομαστίγωση . 
Θα περιοριστώ μόνο να πω πως όσοι θεωρούν υπεύθυνους για τα χάλια της ΔΕΗ τους οικονομικά αδύναμους  ή τους εργαζομένους σ΄αυτή έχουν διεισδύσει στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού , βασικού οργάνου της κυβέρνησης για να αντιμετωπίζει τις κοινωνικές αντιδράσεις .
Ας το πούμε λοιπόν ξεκάθαρα . Κανείς –πλην των ωφελουμένων-  δεν είναι με το παρασιτικό δημόσιο ,με τους αναχρονιστές που αρνούνται την εξέλιξη ή με τους βολεμένους . Κανείς δε θέλει να πληρώνει  χωρίς να απολαμβάνει υπηρεσίες . Το «μεταρρυθμιστικό» πρόγραμμα ,όμως, της κυβέρνησης δεν κάνει τίποτε για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών . Εκείνο που κυρίως κάνει είναι να εκπληρώνει τα προαπαιτούμενα – με τη μορφή ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας – για την εκταμίευση των δόσεων. Η περίπτωση της ΔΕΗ είναι η πρώτη από τις σοβαρές υποθέσεις . Θα ακολουθήσει το ξεπούλημα 31.049.568τ.μ.τ παραλιών που συνεπάγεται την απαγόρευση ελεύθερης πρόσβασης  στους πολίτες και που ήδη «πακετάρεται» από το ΤΑΙΠΕΔ  προκειμένου να προωθηθεί  στη βουλή με τον άκρως παραπειστικό τίτλο «Οριοθέτηση ,διαχείριση ,προστασία αιγιαλού και παραλίας»,καθώς και το νομοσχέδιο για τον επανασχεδιασμό του ασφαλιστικού(το έλλειμμα των ταμείων το 2014 θα φτάσει στα 3δις.ευρώ) το οποίο θα μειώσει κατά 5,2% τις επικουρικές συντάξεις, ενώ από τις αρχές του 2015 θα πλήξει και τις κύριες.
Βέβαια η κυβέρνηση  θεωρεί ότι δε θα βρει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της ,καθώς πουλάει τη ΔΕΗ, ιδιωτικοποιεί τις παραλίες και μειώνει τις συντάξεις . Ας είναι καλά ο πολιτικός γενιτσαρισμός τις κεντροαριστεράς η οποία όλο και περισσότερο μοιάζει στο «τέρας του νεοφιλελευθερισμού» που κάποτε πολεμούσε .
Το νού σας λοιπόν, γιατί ….τον Αύγουστο θα υπάρχουν ειδήσεις.
Στεφάνου Ζ.Γρηγόρης 

Φιλόλογος
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria