Έκλεισαν 50.000 επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα κι άνοιξαν σουβλατζίδικα και καθαριστήρια - OlaDeka

Έκλεισαν 50.000 επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα κι άνοιξαν σουβλατζίδικα και καθαριστήρια

Του Γιώργου Κράλογλου

Την διετία 2011-2013 έκλεισαν 50.000 επιχειρήσεις στην Βόρεια Ελλάδα με 3-5 εργαζόμενους και άνοιξαν σουβλατζίδικα και καθαριστήρια τετράωρης απασχόλησης 1-2 ατόμων. Κάπου 500 ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία επενδύουν 8.5 δισεκ. ευρώ μαζί με τις 150 που πήγαν το 2012-2013. Το 2014-2015 βλέπουν Τουρκία άλλες 350 οργανωμένες Βορειοελλαδίτικες επιχειρήσεις ενώ τα μέλη του Ελληνοτουρκικού της Βορ. Ελλάδος που ψάχνουν την Τουρκία αυξήθηκαν 100%.

Τι έχω πάθει με την Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη και επιμένω από την στήλη ότι πρέπει να την προσέξουνε;

Μα, για όνομα του Θεού, χάλασαν τον κόσμο 19 Επιμελητήρια της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας που συνορεύει με όλους τους ανταγωνιστές σε Ανατολική Ευρώπη και Τουρκία μιλώντας για το οικονομικό αδιέξοδο και των μικρομεσαίων (για βιομηχανία καλύτερα να μην μιλάμε) που άφησαν στον δρόμο μέχρι και 250.000 άτομα και 50.000 επιχειρηματίες.

Έγραψαν κατεβατά οι εφημερίδες και οι ιστοσελίδες. Έγιναν του κόσμου οι αναλύσεις από επιχειρηματίες και παράγοντες.

Στην κυβέρνηση όμως δεν άνοιξε μύτη… Κανείς δεν πήρε χαμπάρι… Και όλοι εμείς εκεί…κολλημένοι μόνο στο μουντιάλ…

Το υπουργείο Ανάπτυξης το πέρασε μάλλον ως φυσιολογικό τρέχον γεγονός….

Το υπουργείο Οικονομικών το έβαλε προφανώς στα υπόψη…

Και το υπουργείο Εργασίας δεν ίδρωσε …ίσως γιατί η ανεργία ….από το 28% «πέφτει» στο 27,02%….

Πότε και πως πέφτει;

Τώρα το καλοκαίρι που όσοι πτυχιούχοι μηχανικοί, γιατροί, φυσικοί, χημικοί δεν μετανάστευσαν ντύνονται γκαρσόνια και τυροπιτάδες για να βρουν δουλειά… λόγω τουρισμού.

Από την άλλη τώρα το Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος (που ιδρύθηκε τοπικά λόγω και της ελληνικής επιχειρηματικής μετανάστευσης προς την Τουρκία) δημοσιοποίησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μητρώο του μετρά σήμερα 150 μέλη-επιχειρήσεις, καταγράφοντας αύξηση κατά 75 μέλη (αύξηση100% ) σε σχέση με το 2012.

Έτοιμες να επενδύσουν στην Τουρκία εμφανίζονται άλλες 350 μικρομεσαίες επιχειρηματίες από όλη τη Μακεδονία που θα προστεθούν στις εν ενεργεία 500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων της Τουρκίας οι οποίες επενδύσουν ήδη 8,5 δισ ευρώ σε πετρελαιοειδή, ιχθυοκαλλιέργειες, κατασκευές και τουρισμό ενώ δημιουργούν υποκαταστήματα υπό μορφή joint venture.

Ποια ήταν ή πρόκειται να είναι η επίσημη απάντηση των οικονομικών υπουργείων ή του οικονομικού επιτελείου του κ. Α. Σαμαρά ή του εκ Βορείου Ελλάδος κ. Ευ. Βενιζέλου;

Το απαράδεκτο επιχείρημα ότι στην θέση των 50.000 επιχειρήσεων της Βορ. Ελλάδας που έκλεισαν άνοιξαν κάπου 20-25.000 νέες.

Καλύτερα να μην κάνουν το ατόπημα και να αναζητήσουν αντίλογο στο επιχείρημα αυτό.

Γιατί αν το ψάξουμε θα συναντήσουμε την μεγάλη «μεταστροφή» της «μεγαλοπρεπούς» ελληνικής οικονομίας στην «σωτήρια» προοπτική του 2014-2024 όπου η Ελλάδα επιστρέφει μόνο στις λαϊκές αγορές, στα παζάρια, στις βιοτεχνικές «τρύπες» με τις ευκαιρίες… στους μπαλωματήδες, στις ράφτρες, στις ταβερνούλες, και στα παπουτσίδικα του 1950.

Η διαφορά θα είναι μόνο η ταμειακή μηχανή και ο υπάλληλος που θα γνωρίζει κομπιούτερ…

Και μην μου πείτε τα γνωστά περί συγκυρίας και ανακατανομής της παραγωγής λόγω παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και συμμετοχής στο παιχνίδι της Ινδίας και της Κίνας … Γιατί η Τουρκία μαζί με την βιομηχανική Ιταλία ,την Ισπανία και την βιομηχανική (ακόμη και κλωστοϋφαντουργικά) Πορτογαλία είναι δίπλα μας.

Θέλετε και άλλα στοιχεία για να καταλάβετε τι συμβαίνει αυτήν την ώρα στην Βόρεια Ελλάδα που εγκαταλείπει η «αναπτυξιακή» μας πολιτική σύμφωνα με τις σελίδες που ξεδιπλώθηκαν τις ημέρες αυτές αλλά δεν κατάφεραν να επισκιάσουν το μουντιάλ;

-Μεταφορικές εταιρείες αναγκάζονται να αλλάξουν τις πινακίδες των οχημάτων τους σε ρουμανικές και βουλγαρικές!!

-Τα «κόκκινα δάνεια» φθάνουν συνολικά 66,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πολύ μεγάλο ποσοστό αφορά επιχειρήσεις.!!

-Επιχειρηματίες της Δράμας είναι αποκομμένοι από την Εγνατία Οδό, ενώ η «πρόκληση» της Βουλγαρίας διατηρεί στον νομό την υψηλότερη ανεργία!!!.

– Στην Θεσσαλονίκη το ποσοστό κλειστών καταστημάτων φθάνει στο 11,5%,. Στα ίδια επίπεδα κινείται και η αγορά της Καβάλας, όπου στο σύνολο των εμπορικών δρόμων τα κλειστά καταστήματα αντιπροσωπεύουν το 10,4% . Το υψηλότερο ποσοστό κλειστών καταστημάτων εμφανίζεται στο κέντρο της Κοζάνης με 18% ενώ ορισμένοι εμπορικοί δρόμοι εμφανίζουν ποσοστό από 22% ως 30%. Στην Έδεσσα τα κλειστά καταστήματα αγγίζουν το 15,7%.

Εύλογο ερώτημα είναι ίσως γιατί θα πρέπει να τρομάξουμε ειδικά με την Βόρεια Ελλάδα όταν ολόκληρη η Ελλάδα υποφέρει το ίδιο;

Γιατί, απλούστατα, κάποτε πρέπει να τρομάξουμε . Και ας είναι από τα στοιχεία του δράματος όποιας περιφέρειας θέλουμε.

Αλλά ας τρομάξουμε επιτέλους. Το χρωστάμε στην βιομηχανική Πάτρα που την καταντήσαμε κουφάρι αναμνήσεων όταν κλείσαμε βιομηχανίες διεθνούς εμβέλειας. Το χρωστάμε στην βιομηχανική Λάρισα που αργοπεθαίνει . Στην βιομηχανική Λαμία, τον Βόλο την Θήβα και την Βοιωτία που ζουν με αναμνήσεις από τα εργοστασιακά ερείπια. Το χρωστάμε στην Θεσσαλονίκη και στην ήδη αποβιομηχανοποιημένη Αττική που πνίγονται στην μεγαλύτερη ανεργία. Τόση αφασία μας δέρνει;

[email protected]

Πηγή:www.capital.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria