Τυφώνας στην πολιτική ζωή της Τουρκίας - OlaDeka

Τυφώνας στην πολιτική ζωή της Τουρκίας

Τυφώνας στην πολιτική ζωή της Τουρκίας

Μόνο με πέρασμα τυφώνα θα μπορούσαν να συγκριθούν τα όσα συμβαίνουν τις ημέρες των Χριστουγέννων στην γειτονική Τουρκία. Η “κυριαρχία” Ερντογάν στην γείτονα που μέχρι πρόσφατα θεωρούσαμε δεδομένη φαίνεται να γκρεμίζεται υπό το βάρος των συνεχών αποκαλύψεων για την διαφθορά που από ό,τι φαίνεται είχε πάρει μορφή γάγγραινας ανάμεσα στους κόλπους της κυβέρνησής του. Το light ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν, σε αντίθεση με τον θρησκευτικό χαρακτήρα του φαίνεται να αποδεικνύεται τόσο βαθιά κοσμικό ώστε να έχει διαβρωθεί πλήρως.

Μείον δέκα υπουργούς

Αλλαγές σε δέκα υπουργεία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ. Αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν το πρωί της Τετάρτης λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί.

Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου. Τέλος υπήρξαν άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.
Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

Απολύσεις αστυνομικών και “φίμωση” δικαστικών

Ενώ όμως στην γείτονα αστυνομικοί συλλαμβάνουν διεφθαρμένους πολιτικούς και συγγενείς τους, την ίδια στιγμή δέχονται πόλεμο από την… πολιτική τους ηγεσία.
Περίπου 70 αξιωματικοί της αστυνομίας, περιλαμβανομένων των διοικητών πέντε διευθύνσεων της ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, αποπέμφθηκαν από το Σώμα. Κάποιοι άλλοι μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησε η προφυλάκιση των υπόπτων για συμμετοχή στο σκάνδαλο.

Ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η νέα ρύθμιση σχετικά με την “ευθύνη” των ερευνών” Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος σε εισαγγελικές έρευνες οι οποίες είναι μυστικές, θα υποχρεούνται να ενημερώνουν τους προϊσταμένους τους στην Ασφάλεια, ενώ μέχρι σήμερα τελούσαν υπό τις εντολές αποκλειστικά του εισαγγελέα που πραγματοποιεί την έρευνα.

Και μόλις ο αρμόδιος εισαγγελέας κατήγγειλε παρεμπόδιση του έργου του με γραπτή του δήλωση, ενώ ανέφερε πως παρά την εντολή του να συλληφθούν κι άλλα άτομα, η αστυνομία δεν το έπραξε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Τουρκία, την Πέμπτη αναμενόταν ο δεύτερος «γύρος» ερευνών στο σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο εμπλέκονται 30 πολιτικοί, ενώ ήδη προκάλεσε την παραίτηση τριών υπουργών και την αντικατάσταση δέκα ακόμη στον ανασχηματισμό που έκανε ο Ερντογάν.

Μάλιστα, σε αυτό το δεύτερο γύρο της επιχείρησης, δημοσιεύματα ενέπλεκαν και το όνομα του γιου του πρωθυπουργού. Ομως με ανακοίνωσή του ο Μουαμέρ Ακάς ανέφερε πως κάποιοι του έβαλαν εμπόδια.
«Ολοι οι συνάδελφοί μου και η κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζουν πως με παρεμπόδισαν να ξεκινήσω μία έρευνα», ανέφερε στη δήλωσή του ο εισαγγελέας σύμφωνα με το AFP. «Διαμέσου της αστυνομίας, το δικαστικό σώμα αντιμετώπισε ανοικτές πιέσεις, και η εκτέλεση των δικαστικών εντολών παρακωλύθηκε», τόνισε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως η κρατική ιεραρχία διέπραξε έγκλημα, επιτρέποντας στους ύποπτους να πάρουν προφυλάξεις, να διαφύγουν και να αλλοιώσουν στοιχεία.

Ο Ακάς ανέφερε στην δήλωσή του ότι είχε δώσει εντολή να συλληφθούν κι άλλα πρόσωπα την Τετάρτη, αλλά η αστυνομία δεν συμμορφώθηκε προς τις εντολές του.
Ο Τουράν Τσολακαντί, ο επικεφαλής της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε ότι ο εισαγγελέας πράγματι απομακρύνθηκε από την έρευνα, εξαιτίας όμως εσφαλμένων χειρισμών του στην υπόθεση. Ο Τσολακαντί κατηγόρησε τον Ακάς ότι διέρρευσε στοιχεία της έρευνας στα ΜΜΕ και δεν ενημέρωνε τους ανωτέρους του ως όφειλε.

Η συνέχεια των διαδηλώσεων του πάρκου Γιεζί;

Πρίν λίγους μήνες η πολιτική ζωή της Τουρκίας είχε διαταραχθεί λόγω των συνεχών διαδηλώσεων των λεγόμενων “λευκών τούρκων” κατά του καθεστώτος Ερντογάν. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι τα όσα συμβαίνουν σήμερα είναι η φυσική συνέχεια του τότε, καθώς οι “λευκοί Τούρκοι” ξαναβγαίνουν στους δρόμους.

Την Τετάρτη δημιουργήθηκαν επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη όταν η η τουρκική αστυνομία κάνοντας χρήστη δακρυγόνων προσπάθησε να διαλύσει μια διαδήλωση 5.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ώρες μετά την παραίτηση τριών υπουργών της κυβέρνησής του, τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο διαφθοράς. Αργά το βράδυ σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και μιας μερίδας των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Καντίκιοϊ, στην ασιατική πλευρά της πόλης.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από κόμματα και οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν. «Η διαφθορά είναι παντού» και «Η αντίσταση είναι παντού» ήταν δύο από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι έγιναν και άλλες αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις, όπως στο Μπεσίκτας, σε μικρή απόσταση από το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς και στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν μηνύματα που καλούσαν σε άλλη μία διαδήλωση κατά της διαφθοράς και του ίδιου του Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Ταξίμ.

Την παραμονή των Χριστουγέννων έγραφα σε τούτη εδώ την εφημερίδα: Κάθε φορά που η Τουρκία έχει μια εσωτερική κρίση, διαχρονικά προσπαθεί να την μετατρέψει σε εξωτερική ή τουλάχιστον να δημιουργήσει μια εξωτερική κρίση για να την επικαλύψει. Από ό,τι φαίνεται όμως αυτή η κρίση είναι πολύ πιθανόν ότι θα επέλθει ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της… κρίσης. Και αυτό διότι είτε ο Ερντογάν επιβιώσει είτε έχουμε ένα νέο καθεστώς στην Τουρκία, θα υπάρχει μία ανάγκη “ενοποίησης” του διχασμένου αυτή την στιγμή τουρκικού λαού. Και ποιός καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο από μία κρίση με τους “Έλληνες”;

Δημήτρης Παπαγεωργίου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria