Δημοσκόπηση της “Καστοριανής Εστίας” για τον Δήμο Καστοριάς - OlaDeka

Δημοσκόπηση της “Καστοριανής Εστίας” για τον Δήμο Καστοριάς

Επιμέλεια: Μαριάννα Ιατρίδου

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΔΕΙΓΜΑ: 200 ΑΤΟΜΩΝ
ΗΜΕΡ. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 15-30/11/2013
ΜΕΘΟΔΟΣ: ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΕ ΚΑΛΠΗ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: 60% ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ 40% ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αναλογικό δείγμα πληθυσμού

σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Καστοριάς

1η Ερώτηση
Στις Δημοτικές Εκλογές το Μάιο του 2014, ποιον από τους παρακάτω που σας αναφέρουμε, θα προτιμούσατε να ψηφίσετε για Δήμαρχο;

Ανέστης Αγγελής Θεοδοσόπουλος Ιάκωβος
Βασιλειάδης Νίκος Μήρτσιος Δημήτριος
Εγγλέζος Λάζαρος Τσακιρίδης Γιάννης
Ζέρβας Ευάγγελος Χατζησυμεωνίδης Μανώλης

Σημ: Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν τα ονόματα όσων εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στις εκλογές του 2014 ως υποψήφιοι Δήμαρχοι.

Αποτελέσματα:

Σχόλιο: Βασικό κριτήριο στην επιλογή των υποψηφίων από τους Δημότες, σύμφωνα και με τα άλλα στοιχεία της έρευνας, αποτέλεσε η μέχρι τώρα πολιτική διαδρομή τους στα κοινά και λιγότερο οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες φαίνεται να ατονούν όσο διευρύνεται το πνεύμα του Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στοιχεία που διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα υπήρξαν αναμφισβήτητα η κοινωνική παρουσία των υποψηφίων, που τους παρέχει την δημοτικότητα αλλά και η αναγνώριση της εντιμότητας που φαίνεται να επιβραβεύεται από τους δημότες, σε μια περίοδο που κυριαρχεί η καχυποψία των πολιτών προς το αυτοδιοικητικό σύστημα.


Στην τελική κατάταξη της επιλογής των πολιτών πρώτος – και με αρκετή διαφορά- έρχεται ο πρώην βουλευτής Ανέστης Αγγελής, ο οποίος αν και δεν ασχολήθηκε στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση, έδωσε δείγματα γραφής από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Νομού Καστοριάς, πολύ πριν αυτό το αξίωμα εκπέσει στα μάτια των πολιτών από τα προκλητικά προνόμια που τους παρέχει.

Την δεύτερη θέση με ένα αρκετά ανησυχητικό ποσοστό κατέλαβε ο “Κανένας”, που παραδοσιακά εκφράζει τη δυσαρέσκεια του κόσμου προς όλους τους επίδοξους “δημοσωτήρες” του. Αυτό είναι ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες που πρέπει να προβληματίσει τον καθένα ξεχωριστά.

Ακολουθεί ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Καστοριάς Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος, ο οποίος φαίνεται ιδιαίτερα συμπαθής στις μικρότερες ηλικίες αλλά και αποδεκτός από τις μεγαλύτερες, για την εργατικότητα και τη σεμνότητα που τον διακρίνει. Στοιχεία που τον ώθησαν να υπερφαλαγγίσει σε σημαντικό βαθμό τον πολιτικό του προϊστάμενο στο Δήμο.

Την τέταρτη θέση μοιράζονται δυο “συμμαχητές” στο παρελθόν. Ο νυν Δήμαρχος Καστοριάς Μανώλης Χατζησυμεωνίδης και ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Μήρτσιος που υπήρξαν αμφότεροι αντιδήμαρχοι επί της θητείας
του πρώην Δημάρχου Δημήτρη Παπουλίδη.

Η τελική κατάταξη και των δύο στον πίνακα της δημοφιλίας έγινε για διαφορετικούς λόγους. Ο μεν πρώτος έχει υποστεί τη φυσιολογική φθορά της εξουσίας και ο δεύτερος την αφάνεια της επί σειρά ετών απουσίας.

Η υποψηφιότητα του γνωστού δικηγόρου Νίκου Βασιλειάδη παρουσιάζει τη δυναμική ενός υποψηφίου που πρέπει να προσπαθήσει διπλά για να ξεφύγει από το σύνδρομο του “αουτσάιντερ” ως πρωτοεμφανιζόμενος αλλά και να διεμβολίσει την κορυφή με τη δυναμική του επιτυχημένου στον ιδιωτικό τομέα.

Την έκτη θέση μοιράζονται δύο “ομογάλακτοι” από τον κατασκευαστικό κλάδο, ο Λάζαρος Εγγλέζος και ο Ευάγγελος Ζέρβας, με τη διαφορά ότι ο μεν πρώτος έχει μία αξιόλογη παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση ενώ ο δεύτερος, με τη δυναμική του πρωτοεμφανιζόμενου, έχει αιχμηρό καταγγελτικό λόγο που του δίνει αρκετή απήχηση στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Τον πίνακα των εν δυνάμει υποψηφίων κλείνει ο γνωστός μουσικολόγος Γιάννης Τσακιρίδης, ο οποίος με τις θέσεις του στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου κατάφερε να αποσπάσει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της αναγνώρισης των συμπολιτών του.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ενισχύουν τις συνεργασίες και τις συμμαχίες στην τελική διαμόρφωση των ψηφοδελτίων από τις οποίες θα αναδειχθεί ο τελικός νικητής. Διότι ουδείς πείθεται πλέον ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια των 130 ή 150 ατόμων σε ένα Δήμο που κινείται στα όρια της αντοχής του.

2η Ερώτηση
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Καστοριάς;

Υγεία /Κοινωνική Πρόνοια
Ελλείψεις /προβλήματα στις κοινωνικές υποδομές (π.χ. παιδικοί σταθμοί, κλπ)
Ανεργία
Φτώχεια/ οικονομικά προβλήματα
Κατάσταση δρόμων/ πλατειών / πεζοδρομίων
Καθαριότητα
Νερό (ποιότητα, τιμή κλπ)
Δ/Γ Δ/Α

Αποτελέσματα:

Σχόλιο: Το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος, σύμφωνα με του πολίτες, είναι η ανεργία η οποία παρόλο που δεν εμπίπτει απολύτως στις αρμοδιότητες του, απασχολεί τον Δήμο σαν κοινωνική οντότητα, όπου τα μέλη του δοκιμάζονται από ένα πρόβλημα που έχει άμεση συνάρτηση με την επιβίωση του.
Ακολουθεί η φτώχεια και τα οικονομικά προβλήματα, που είναι συνάρτηση του πρώτου αλλά διογκώνεται περισσότερο από την αδυναμία του Δήμου να δαπανήσει περισσότερα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική του.
Το ίδιο και η υγεία και η κοινωνική πρόνοια, που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλο ανασφάλιστο τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στις υγειονομικές δομές του κράτους. Αυτό το κενό κανονικά θα έπρεπε να καλυφθεί από τους Δήμους που βρίσκονται πιο κοντά στον πολίτη από όσο η κεντρική εξουσία. Πράγμα που δε συμβαίνει στο βαθμό που θα έπρεπε, τουλάχιστον στο στάδιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για αυτό και οι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες
στο Δήμο για το θέμα αυτό.
Σημαίνουσα θέση στα προβλήματα του Δήμου Καστοριάς καταλαμβάνει η ποιότητα και η τιμή του νερού όπου παρατηρείται το παράδοξο να πληρώνει ο δημότης το ακριβότερο νερό της Ελλάδας σε μια περιοχή που βρίσκεται πάνω στον μεγαλύτερο υδροφόρο ορίζοντα της Ευρώπης!
Με μικρότερη ένταση έρχεται η κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων που έχουν χρόνια να επισκευαστούν, ενώ η καθαριότητα μπαίνει με σχεδόν θετικό πρόσημο, αφού μόνο το 3,1% των δημοτών “γκρινιάζουν” για αυτή.

3η Ερώτηση
Ποιος νομίζετε ότι ευθύνεται για τα προβλήματα του Δήμου;

Ο Δήμαρχος
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Η Κυβέρνηση
Οι Πολίτες
ΔΓ/ΔΑ

Αποτελέσματα:

Σχόλιο: Εδώ ισχύει αυτό που έλεγα παλιά “τα παράπονα σας στο Δήμαρχο”, που εισπράττει τη μερίδα του λέοντος από τη δυσαρέσκεια των πολιτών. Οι οποίοι, ωστόσο, αναγνωρίζουν ότι ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία περιόρισε ασφυκτικά τις δαπάνες των Δήμων. Ενώ είναι πιο επιεικείς για τους Δημοτικούς Συμβούλους αφού όλοι γνωρίζουν ότι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει ο Δήμαρχος.

4η Ερώτηση
Ποια από τις παραπάνω φράσεις εκφράζει καλύτερα αυτό που νιώθετε για το Δήμο Καστοριάς αυτή την εποχή;

Ο Δήμος βελτιώθηκε τα τελευταία χρόνια
Όσο πάει και χειροτερεύει
Έχει μείνει στάσιμος τα τελευταία χρόνια
ΔΓ/ΔΑ

Αποτελέσματα:

Σχόλιο: Συντριπτικά είναι τα ποσοστά από τις εκτιμήσεις των πολιτών για την αρνητική πορεία του Δήμου Καστοριάς τα τελευταία χρόνια σε όλα τα πεδία.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ποσοστό 50,5% των πολιτών επισημαίνει μια ανησυχητική στασιμότητα στο Δήμο ενώ ένα άλλο 38% καταγράφει την αρνητική πορεία του. Και μόνο ένα 6,5% βλέπει σημάδια βελτίωσης τα τελευταία χρόνια. 

Το ποσοστό αυτό αντανακλά την αναντιστοιχία λόγων και έργων που ακολούθησε η δημοτική αρχή σε σχέση με τις προγραμματικές δηλώσεις στην αρχή της θητείας της. Κατά την εκτίμηση των πολιτών αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος εφόσον το σημερινό διοικητικό σχήμα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

5η Ερώτηση
Πώς θα κρίνατε το έργο του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία χρόνια;

Πολύ θετικό
Μάλλον θετικό
Μάλλον αρνητικό
Πολύ αρνητικό
ΔΓ/ΔΑ

Αποτελέσματα:

Σχόλιο: Αρνητικό πρόσημο βάζουν οι πολίτες για το έργο του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής με ένα αθροιστικό ποσοστό στην επιλογή αρνητικό και μάλλον αρνητικό που φτάνει στο 75%. Ενώ οι θετικές ψήφοι μόλις και μετά βίας προσεγγίζουν το 20%.

6η Ερώτηση
Από τους παρακάτω που σας αναφέρουμε ποιον θεωρείτε πιο επιτυχημένο Δημοτικό Σύμβουλο της τελευταίας τετραετίας στον Δήμο Καστοριάς;

Θεοδοσόπουλος Ιάκωβος (Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού)
Μισκία Ειρήνη (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού)
Παρχαρίδης Χρήστος (Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων)
Πετκανάς Γιώργος (Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ)
Πολυγιάννης Τρύφωνας (Αντιδήμαρχος Οικονομικών)
Στεργίου Δημήτρης (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου)
Τσαϊρίδης Αλέξανδρος (Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος)
Τσακλίδης Χρήστος (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου)
Τόσκος Πέτρος (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας)
Κενανίδης Παύλος (Αντιδήμαρχος Παιδείας – Αθλητισμού)
ΚΑΝΕΝΑΣ

Αποτελέσματα:

Σχόλιο: Σε αυτό το ερώτημα εκτός από τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη συνεχή έκθεση ορισμένων δημοτικών συμβούλων στην αχαλίνωτη δημοσιότητα, ουσιαστικό ρόλο για την διαμόρφωση της άποψης των πολιτών έπαιξαν η σοβαρότητα και η αποτελεσματικότητα ενός εκάστου στο τομέα ευθύνης που έχει αναλάβει. Υπάρχουν, ωστόσο, και περιπτώσεις που ακόμα και ο ελεγχόμενος λαϊκισμός αποδίδει επιπλέον bonus στην τελική συγκομιδή των ψήφων. Όχι όμως και η αλαζονεία της εξουσίας, η οποία θεωρείται πεπερασμένο “προσόν” στις μέρες που διανύουμε. Ο πολίτης που βιώνει μια απίστευτη οικονομική κρίση και κινείται στα όρια της εξαθλίωσης, θέλει τον αιρετό του κοινωνό των προβλημάτων του και όχι ένα απλό “κυτίο παραπόνων” που συνήθως καταλήγουν στα αζήτητα.
Σε αυτή την έρευνα δόθηκε η ευκαιρία στους δημότες να αξιολογήσουν ανοιχτά και χωρίς προκαταλήψεις τους ανθρώπους που κρατούν τις τύχες τους στα χέρια τους. Από το αποτέλεσμα μπορούμε να κρίνουμε ποιους θα εμπιστευτούν και στο μέλλον και ποιους θα στείλουν για “αγρανάπαυση” στα σπίτια τους…ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria