Σε ετοιμότητα οι Δήμοι για τον φετινό χειμώνα (αναλυτικό ρεπορτάζ) - OlaDeka

Σε ετοιμότητα οι Δήμοι για τον φετινό χειμώνα (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Σε ετοιμότητα οι Δήμοι για τον φετινό χειμώνα (αναλυτικό ρεπορτάζ)
Κλεισούρα 


Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας τους, με τα χρήματα να είναι λιγοστά, οι Δήμοι στην Π.Ε. Καστοριάς καλούνται να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται και μάλιστα όπως λένε οι ειδικοί θα είναι ο χειρότερος των τελευταίων 100 χρονών! Έτσι, πολλοί φορείς, όπως Πυροσβεστική, Στρατός, η Περιφέρεια και πάνω απ’ όλα οι Δήμοι πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να κάνουν από τώρα ορισμένες απαραίτητες κινήσεις για να θωρακιστούν.

Στο αμαξοστάσιο της Π.Ε. Καστοριάς υπάρχει ετοιμότητα για το φετινό χειμώνα

Σε ετοιμότητα για τυχόντα προβλήματα που θα προκύψουν από την κακοκαιρία βρίσκεται και η Π.Ε. Καστοριάς, με τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Δημήτρη Σαββόπουλο να ενημερώνει, ότι όλα είναι έτοιμα όσο αφορά στον εξοπλισμό μηχανημάτων αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό. «Όπως κάθε χρόνο, ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστοιχη προετοιμασία όσον αφορά στη χειμερινή περίοδο. Σε 15 μέρες θα έχουμε την ημερομηνία του διαγωνισμού, βγάλαμε 800 τόνους αλάτι, ανάλογα βέβαια με το πόσο βαρύς θα είναι χειμώνας», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης.
Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Σαββόπουλου, έχει στη διάθεσή της πολλά μηχανήματα για το χειμώνα, όπως 3 εκχιονιστικά με τις αλατιέρες, το πολυμηχάνημα, το γκρέιντερ, ένα μεγάλο και ένα μικρό φουρφούρι. « Υπάρχει εξοπλισμός και η δυνατότητα συντονισμένα, να γίνει καλή δουλειά από τα παιδιά του αμαξοστασίου, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει καμία ημέρα να δουλεύουν», πρόσθεσε.
Ο κ. Σάββόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει την καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Π.Ε. και των 3 Δήμων σε όλα τα επίπεδα αλλά ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με τα καιρικά φαινόμενα, με μηχανήματα και αποχιονισμούς. « Η καλή συνεργασία είναι σημαντική, γιατί έτσι είναι δυνατή η μείωση του κόστους και παράλληλα η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας με λιγότερο ανθρώπινο δυναμικό και λιγότερους εργάτες. Είναι κάποια πράγματα που λύνονται πολύ πιο εύκολα χάρη στην αγαστή συνεργασία που έχουμε και με τους 3 Δήμους», κατέληξε.
Σε περίπτωση χιονοπτώσεων να είναι έτοιμος ο μηχανισμός του Δήμου Καστοριάς
Τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νομό Καστοριάς εξέφρασε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο δήμαρχος Καστοριάς, κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης. Υποστήριξε όμως πως ο δήμος Καστοριάς είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις κακοκαιρίες. «Είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα καιρικά φαινόμενα είτε αυτά είναι χιονοπτώσεις είτε παγετός.. Σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου μας, στα οποία εμφανίζονται προβλήματα από τους ορεινούς όγκους, όπως Κλεισούρα, Βίτσι, Κορέστεια, Ιεροπηγή , Πεντάβρυσσο κτλ, έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε απόλυτη ετοιμότητα. Επιπλέον, έχουμε και την εμπειρία των δύο προηγούμενων ετών. Φυσικά με τον εξοπλισμό που διαθέτει ο δήμος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όλη αυτή η περιοχή γι’ αυτό κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα αναθέτουμε σε ιδιώτες να κάνουν τον αποχιονισμό ανά δημοτικό διαμέρισμα», δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς. Σε εκείνο ωστόσο που στάθηκε ο κ Χατζησυμεωνίδης είναι το οικονομικό θέμα. «Όπως ξέρετε, όταν υπάρχει πολύ μεγάλη κακοκαιρία και υπάρχει μεγάλη χιονόπτωση και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε εμείς με τα δικά μας μέσα, αναθέτουμε σε ιδιώτες τον αποχιονισμό και αυτοί θέλουν να πληρωθούν. Εκεί υπάρχει θέμα γιατί τα κονδύλια που έχουμε στη διάθεση μας είναι τόσο μικρά που δεν επαρκούν», ήταν τα λόγια του.
‘‘Ακόμα και αν αύριο χιονίσει,  ο Δήμος του Άργους είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει’’
Πανέτοιμος για κακοκαιρίες είναι και ο δήμος Άργους Ορεστικού. Μάλιστα, όπως υποστήριξε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο δήμαρχος κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου, «Έχουμε υποχρέωση να είμαστε πανέτοιμοι. Ακόμα και αν αύριο χιονίσει, ο Δήμος του Άργους είναι έτοιμος να αντεπεξέλθει. Ήδη» όπως είπε, «τον τελευταίο μήνα συντηρούνται όλα τα μηχανήματα που συντείνουν στον αποχιονισμό, ανεξάρτητα από το αν έχουμε βαρύ χειμώνα. Άλλωστε», διευκρίνισε, «αυτό το αποδείξαμε και τον χειμώνα του 2011-2012 που ήταν πολύ βαρύς με πάρα πολλές χιονοπτώσεις και ο αποχιονισμός του δήμου Άργους Ορεστικού και στα 36 τοπικά διαμερίσματα του έγινε κατά 95% χωρίς υπερβολή από υπαλλήλους του δήμου και με μηχανήματα του δήμου. «Υφίσταται πλήρης ετοιμότητα. Επιπλέον, υπάρχει και μια αρκετά μεγάλη ποσότητα αλατιού. Ήδη έχει παραγγελθεί και νέα ποσότητα για την αντιμετώπιση οποιαδήποτε καιρικής συνθήκης. Παράλληλα, έχουμε προσωπικό έμπειρο, το οποίο με πάρα πολύ καλή διάθεση και με πάρα πολύ σκληρή δουλειά κάθε χρόνο βγάζει το δήμο ασπροπρόσωπο», δήλωσε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας πως προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η πολύ μεγάλη εμπειρία από τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας που είναι υπεύθυνος για τον αποχιονισμό, αλλά και από τον ίδιο, γιατί κατά τη διάρκεια των χιονοπτώσεων ή του παγετού είναι όλοι έξω, ο καθένας βοηθάει με τον τρόπο του είτε επιτελικά είτε ο ίδιος έμπρακτα και άμεσα στους δρόμους και στις γειτονιές του Άργους Ορεστικού και των τοπικών διαμερισμάτων. «Όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι και οι ίδιοι οι δημότες, ότι σε τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα, πρέπει να συμβάλλουμε όλοι και να μη περιμένουμε τα πάντα από τον δήμο», κατέληξε ο δήμαρχος.
Προσπαθούμε στα πλαίσια του εφικτού να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις άσχημες καιρικές συνθήκες
Έκδηλη είναι και η ανησυχία του δημάρχου Νεστορίου κ. Χρήστου Γκοσλιόπουλου για τυχόντα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα προκύψουν εν όψει του χειμώνα. Μάλιστα, όπως δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ορεινός δήμος Νεστορίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα ανάγονται στις εξής κατηγορίες. 1)Στα χιόνια, 2) Στις πλημμύρες του Αλιάκμονα και του Σαραντάπορα 3) Στις κατολισθήσεις που μπορεί να συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές του Γράμμου και αυτό συμβαίνει», όπως δήλωσε, «αρκετά συχνά. Για την αντιμετώπιση αυτών των φαινόμενων, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο δήμος οργανώνεται στα πλαίσια του εφικτού γιατί πρέπει», όπως τόνισε ο ίδιος, «να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι οι πόροι μας είναι περιορισμένοι, ότι τα χρήματα που παίρνει ο δήμος από την κεντρική κυβέρνηση έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2010 πάνω από το 70% και ότι για το 2014 μας μειώνουν άλλο 53%. Παρ’ όλες τις περικοπές, προσπαθούμε στα πλαίσια του εφικτού, να οργανωθούμε για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις άσχημες καιρικές συνθήκες και τα φυσικά φαινόμενα που θα προκύψουν κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου», ήταν τα λόγια του.
Πάντως, όπως ενημέρωσε ο κ. Γκοσλιόπουλος, «ο δήμος, κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό βάζει ένα μικρό ποσό για την εκμίσθωση των μηχανημάτων που αφορούν τους αποχιονισμούς, ή των μηχανημάτων για την αποκατάσταση κατολισθήσεων που συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές του ορεινού δικτύου και τέλος εάν συμβούν πλημμυρικά φαινόμενα τότε προσπαθούμε σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα αλλά και με εκμισθώσεις μηχανημάτων να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα προκύψουν κατά την διάρκεια αυτών των φαινομένων».
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν, ότι η κατάσταση στους Δήμους θυμίζει …καζάνι που βράζει και ο φετινός χειμώνας θα κρίνει εν πολλοίς την ετοιμότητα των Δημοτικών Αρχών να διαχειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Πάντως, οι ΟΤΑ της Π.Ε. Καστοριάς οφείλουν να βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες των δημοτών τους και να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, που έτσι και αλλιώς, με όσα περνούν, είναι ήδη επιβαρυμένη…
Δώρα Κωτσοπούλου
ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria