Αλλαγές και επιφυλάξεις – Γράφει ο Χρήστος Κοσμάς - OlaDeka

Αλλαγές και επιφυλάξεις – Γράφει ο Χρήστος Κοσμάς

Αλλαγές και επιφυλάξεις – Γράφει ο Χρήστος Κοσμάς
Νέες αλλαγές κυοφορούνται στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν αναφερόμαστε στις μεταβολές του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη των αιρετών μας εκπροσώπων στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Αυτές είναι ήδη γνωστές και αποτελούν αντικείμενο έντονης διαβούλευσης που πιθανά να οδηγήσει και σε υιοθέτησή τους πριν τις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Μόνο που ενδέχεται να μην είναι μόνο αυτές, αλλά οι μεταβολές να επεκταθούν και σε άλλα πεδία της διάρθρωσης και της λειτουργίας των οργανισμών του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης.
Στο επίκεντρο τίθενται πλέον και τα όρια των υφιστάμενων Δήμων. Τούτο προκύπτει από το προσχέδιο νόμου που κοινοποίησε το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας προκειμένου να το εξετάσει και να καταθέσει τις προτάσεις της επί των διατάξεων που περιλαμβάνει. Όπως έγινε γνωστό, στο προσχέδιο νόμου προβλέπονται σημαντικές ρυθμίσεις που αγγίζουν ακόμη και το χωροταξικό των Δήμων. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν πρωτίστως τους νησιωτικούς Δήμους, για τους οποίους επιχειρείται να διορθωθούν προβλήματα που προέκυψαν από την αρχή του Καλλικράτη «ένα νησί, ένας Δήμος». Έτσι προτείνεται σε μεγάλης έκτασης νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Λέσβος, η κατάτμηση των υπαρχόντων Δήμων σε περισσότερους. Όμως η δυνατότητα παρεμβάσεων στη χωροταξία των Δήμων δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη νησιωτική Ελλάδα.
Αν τελικά ψηφισθεί ως έχει το προσχέδιο νόμου, θα καθίστανται πλέον δυνατές οι μεταβολές στις Δημοτικές Ενότητες ολόκληρης της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο νόμου γίνεται ρητή αναφορά στη δυνατότητα συγχώνευσης Δημοτικών Ενοτήτων και πολύ περισσότερο στην πρόβλεψη συγκεκριμένων διαδικασιών που μπορεί να οδηγήσουν στην απόσχιση μίας Ενότητας από τον Δήμο που σήμερα ανήκει και στην ένταξή της σε όμορο Δήμο. Για να συντελεστεί αυτό απαιτείται προηγούμενη απόφαση της Δημοτικής Ενότητας που πρέπει να συνοδεύεται και από τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Με διάθεση να ισχύσει καταρχήν σε μεγάλους Δήμους με αρκετό πληθυσμό, δεν αποκλείεται, προς στιγμή τουλάχιστον, να υλοποιηθεί και σε μικρότερους Δήμους της περιφέρειας σαν αυτούς της Καστοριάς.
Μολονότι τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό, εντούτοις ανοίγει και μάλιστα διάπλατα το κεφάλαιο χωροταξίας των Δήμων. Μετά από μία θητεία εφαρμογής του Καλλικράτη με τα καινούργια δεδομένα σε επίπεδο αριθμού και ορίων των Δήμων που έφερε, αυτά φαίνεται πως τίθενται εκ νέου προς αμφισβήτηση. Κατόπιν εμπειρίας ενός ικανού χρόνου, περίπου 3 ετών, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα επί του υφιστάμενου μοντέλου. Όχι μόνο στο επίπεδο της χωροταξίας, αλλά και σε αυτά της οργάνωσης, των αρμοδιοτήτων, της λειτουργίας και της χρηματοδότησης των Δήμων. Και όπου εντοπίζονται προβλήματα, αρρυθμίες, στρεβλώσεις, να διορθωθούν. Καθώς και νέες, γόνιμες, αποτελεσματικές προτάσεις να υιοθετηθούν.
Με τη δικαιολογημένη όμως επιφύλαξη πως οι όποιες αλλαγές όταν εξετάζονται μερικούς μόνο μήνες πριν τις εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
xrkosmas.blogspot.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria