Κρίτων Αρσένης: Μια μοναδική ευκαιρία να διασωθεί η παλιά πόλη της Καστοριάς - OlaDeka

Κρίτων Αρσένης: Μια μοναδική ευκαιρία να διασωθεί η παλιά πόλη της Καστοριάς

Η Καστοριά στα 7 Ευρωπαϊκά Μνημεία σε κίνδυνο;
Φορείς, σύλλογοι, οργανισμοί προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιδιώτες συζητούν την πρόταση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη να ενταχθεί το 2014 ο παραδοσιακός οικισμός της Καστοριάς στον κατάλογο της Europa Nostra με τα 7 ευρωπαϊκά Μνημεία που βρίσκονται σε

κίνδυνο.

Η συζήτηση ξεκίνησε έπειτα από σχετική πρόταση του κ. Κρίτωνα Αρσένη προς την Europa Nostra και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.
Η παραπάνω πρόταση προέκυψε έπειτα από επισκέψεις του κ. Κρ. Αρσένη στην Καστοριά με το θέμα το στρατόπεδο Μαθιουδάκη το οποίο δεν κρίθηκε διατηρητέο μνημείο (για το θέμα ο κ. Αρσένης είχε στείλει επιστολή – καταγγελία στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού, Κώστα Τζαβάρα, τον περασμένο Απρίλιο).
“Είναι μοναδική ευκαιρία να διασωθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της πόλης. Τα παραδοσιακά αρχοντικά όπως αυτά στο Απόζαρι και στο Ντολτσό, αλλά και βυζαντινοί ναοί απαράμιλλης ομορφιάς σαν την Παναγία την Κουμπελίδικη, δίνουν στην Καστοριά μεγάλο πλεονέκτημα. Ας μην αφήσουμε να χαθεί ο πλούτος αυτός, σημαντικός πόλος έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό”, δήλωσε ο κ. Κρίτων Αρσένης. Όπως επισημαίνει, “μετά από ένα πιλοτικό πρόγραμμα αναστηλώσεων που χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια, ιδιώτες ξεκίνησαν να αναστηλώνουν και με δική τους πρωτοβουλία κτήρια στην παλιά πόλη. Όμως, το ενδιαφέρον ατόνησε λόγω κρίσης”. 
Στο πλαίσιο της σύμπραξης φορέων και προσώπων που έχουν κατ’ επανάληψιν συνδέσει το όνομά τους με προσπάθειες όπως η παραπάνω, σήμερα Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιείται στις 19.00 στο δημαρχείο της πόλης (Σκαπέρδειο Δημοτικό Μέγαρο), ειδική εκδήλωση με θέμα “Πολιτισμικά και περιβαλλοντικά θέματα Καστοριάς”.
Προσκεκλημένοι να μιλήσουν είναι:
· ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, κ. Κρίτων Αρσένης,
· ο αντιπρόεδρος της Europa Nostra, κ. Κώστας Καρράς,
· ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κ. Γιάννης Μιχαήλ,
· ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, κ. Παύλος Κρεμέζης,
· ο κ. Βασίλης Τσεμάνης, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης,
· ο δρ Θεόδωρος Μαρδίρης, υπεύθυνος λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς,
· η κ. Αγγελική Στρατή, προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών & αναπληρώτρια προϊσταμένη της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων,
· πολίτες του δήμου Καστοριάς
Η σχετική προθεσμία λήγει σε λιγότερο από έναν μήνα, την 1η Νοεμβρίου 2013.
Εταίρος του εν λόγω προγράμματος της Europa Nostra για την προστασία μνημείων σε κίνδυνο είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Αφού καταρτιστεί  ο αρχικός κατάλογος με τα 7 Μνημεία σε κίνδυνο, διεθνής συμβουλευτική επιτροπή θα καταρτίσει δεύτερο κατάλογο που θα περιλαμβάνει 14 μνημεία. Τον τελικό κατάλογο των 7 για το 2014 θα επιλέξει το εκτελεστικό συμβούλιο της Europa Nostra.
Η Europa Nostra αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αγωνίζεται ποικιλοτρόπως για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς από την ανεξέλεγκτη, χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη, τις περιβαλλοντικές αλλαγές, την εγκατάλειψη ή τυχόν εμπόλεμες συγκρούσεις. Την απαρτίζουν περισσότερες από 250 κατά τόπους οργανώσεις, 150 κρατικοί φορείς και οργανισμοί, ενώ αριθμεί περισσότερα από 1.500 μέλη.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα ανακοινώθηκαν τα 7 σε μεγαλύτερο κίνδυνο μνημεία της Ευρώπης για το 2013:
· η Πράσινη Γραμμή (Νεκρή Ζώνη) στη Λευκωσία της Κύπρου, που περιλαμβάνει μοναδικά κτιριακά μνημεία, δεδομένων των συνθηκών, όμως, σήμερα ρημάζουν,
· το τοπίο γύρω από τα μεταλλωρυχεία στην περιοχή Ρόσια Μοντάνα στη Ρουμανία, που σήμερα απειλείται από καναδική μεταλλευτική εταιρεία εξόρυξης χρυσού. Η περιοχή, όπου συνυπάρχουν ευρήματα ρωμαϊκών και μεσαιωνικών χρόνων, μετρά τρεις χιλιάδες χρόνια μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, στα οποία οφείλει την ιδιαιτερότητά της.
· το Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο στο Δυρράχιο της Αλβανίας του 2ου μ.Χ. αι,
· τα Ορεινά Φρούρια του Βομπάν που κατασκευάστηκαν τον 17ο αι. στην Μπριανσόν της Γαλλίας,
· το Αββαείο του Σαν Μπενεντέττο του 11ου αι. στο Πολιρόνε της Ιταλίας,
· το Μοναστήρι του Ιησού στη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας, το οποίο χρονολογείται από τον 15ου αι. μ. Χ.
· η Αρμένικη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 5ου αι. μ. Χ. στη Μαρντέν της Τουρκίας
* Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κ. Κρίτων Αρσένης είναι χωροτάκτης – πολεοδόμος, έχει βραβευθεί το 2009 από την Europa Nostra και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης «Αειφόρο Αιγαίο» που σχεδίασε και υλοποίησε μεταξύ 2005 – 2009 για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Έχει επίσης τιμηθεί για τη δράση του σχετικά με τη διάσωση της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης το 1998 από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria