Καστοριά:Φθηνά τα φοιτητικά νοίκια, αλλά προσθέτει έξοδα ο βαρύς Χειμώνας - OlaDeka

Καστοριά:Φθηνά τα φοιτητικά νοίκια, αλλά προσθέτει έξοδα ο βαρύς Χειμώνας

Μπορεί η αγωνία των υποψήφιων φοιτητών και των οικογενειών να τελείωσε με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους ιδιοκτήτες μικρών κυρίως διαμερισμάτων ανά τη χώρα, που άλλοτε καμάρωναν τη «χρυσοφόρα» επιλογή τους.

Η μείωση των εισοδημάτων, το τεράστιο ποσοστό ανεργίας και ο φόβος για το αύριο ελέω ύφεσης έχουν ανατρέψει τα δεδομένα, με αποτέλεσμα ολοένα και λιγότεροι πρωτοετείς φοιτητές να «ξενιτεύονται» από την εστία των γονιών τους για να σπουδάσουν. Η αρνητική αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη μείωση που καταγράφεται τα δύο τελευταία χρόνια στην αγορά ενοικίων λόγω κρίσης, «ρίχνει» το κόστος μίσθωσης των φοιτητικών διαμερισμάτων έναντι προηγούμενων ετών προς όφελος των νέων φοιτητών και κυρίως των γονιών τους, που πληρώνουν.

Οπως αναφέρουν οι επαγγελματίες από τον χώρο των ακινήτων, όσοι σπουδαστές αναζητήσουν στέγη μακριά από τον τόπο της διαμονής τους δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα προβλήματα, αφενός γιατί η προσφορά σπιτιών είναι μεγάλη και αφετέρου γιατί στις περισσότερες «φοιτητουπόλεις» το ύψος των ενοικίων έχει εκλογικευτεί σε μεγάλο βαθμό.

Πιο αναλυτικά εκτιμάται ότι φέτος η πλειονότητα των διαμερισμάτων, τα οποία ικανοποιούν τις ανάγκες των φοιτητών, θα ενοικιαστούν από 5% έως 25% φτηνότερα σε σχέση με τον περσινό χρόνο. Το maximum της μείωσης αφορά παλαιά διαμερίσματα 30-40 ετών, ενώ στα νεόδμητα διαμερίσματα το ποσοστό της μείωσης σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται από 5% έως 15%.

Ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates Α.Ε., κατά τη διάρκεια του «παζαριού» οι νέοι ενοικιαστές δεν αποκλείεται να αποκομίσουν και επιπλέον κέρδη, όπως, φέρ’ ειπείν, μικρότερο ή καθόλου ποσοστό προσαύξησης για τον επόμενο χρόνο, μειωμένο ποσό εγγύησης, πληρωμένες επισκευές εάν και όπου απαιτούνται, αλλά και έκπτωση εάν το ποσό του ενοικίου για 6 μήνες ή ένα έτος καταβληθεί προκαταβολικά.

Αλλο χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι ότι έχει γίνει ιδιαίτερα της μόδας η συγκατοίκηση, καθώς δύο ή και τρία παιδιά μοιράζονται τα έξοδα του διαμερίσματος (ενοίκιο, κοινόχρηστα, έξοδα θέρμανσης κ.λπ.). Η μεγαλύτερη ζήτηση είναι για διαμερίσματα τριών δωματίων, τα οποία μπορούν να στεγάσουν τρεις φοιτητές.

Ετσι το ενοίκιο των 540 ευρώ μοιράζεται από 180 ευρώ στους τρεις συγκάτοικους, όπως και τα υπόλοιπα έξοδα. Αντίθετα αν επιλεγεί μια γκαρσονιέρα, το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και σήμερα που οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά, η αγορά της φοιτητικής στέγασης ανέρχεται πανελλαδικά στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 255.000.000 έως 300.000.000 ευρώ ετησίως, χωρίς μάλιστα να υπολογιστεί το επιπλέον κόστος των κοινοχρήστων. Σύμφωνα με τους μεσίτες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των μισθώσεων, υπολογίζεται ότι ενοικιάζονται από φοιτητές πάνω από 80.000 σπίτια τον χρόνο.

Ποιες περιοχές επιλέγουν

Φιλοξενώντας δεκάδες πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης δίνουν τον «τόνο» στη διακύμανση των τιμών όσον αφορά τα ενοίκια των φοιτητικών σπιτιών. Σε ό,τι έχει να κάνει με την πρωτεύουσα η ζήτηση επικεντρώνεται κοντά στις σχολές, δηλαδή σε περιοχές, όπως Παγκράτι, Καισαριανή, Ζωγράφου, Ιλίσια και στο κέντρο, τα Εξάρχεια, την Κυψέλη, τα Πατήσια, τους Αμπελόκηπους κ.λπ. Οι τιμές για τις γκαρσονιέρες διαμορφώνονται στα 120-350 ευρώ, με το ανώτερο όριο να αφορά σπίτια σε Κολωνάκι και Μετς, ενώ για τα δυάρια στα 150-450 ευρώ.

Μεταξύ των φτηνότερων περιοχών για τη μίσθωση μικρών διαμερισμάτων συγκαταλέγονται το κέντρο της Αθήνας, η Νίκαια, το Περιστέρι, ο Πειραιάς, ο Κορυδαλλός, η Καλλιθέα, η Νέα Φιλαδέλφεια και το Ιλιον, ενώ αντίστοιχα στις ακριβότερες το Μετς, του Μακρυγιάννη, το Παλαιό Φάληρο, η Νέα Σμύρνη, το Χαλάνδρι και η Κηφισιά.

Οι φοιτητές των ΤΕΙ στον νομό Αττικής προτιμούν τις περιοχές Αιγάλεω και Αγιο Αντώνιο στο Περιστέρι, καθώς εξυπηρετούνται από τους σταθμούς του μετρό, ενώ σε λίγα λεπτά μπορούν να βρίσκονται στο κέντρο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Θεσσαλονίκη, εκτός από το κέντρο, περιοχές όπως αυτές της Τριανδρίας, της Ευαγγελίστριας, του Ευκλείδη, της Ανω και Κάτω Τούμπας, της Βασιλίσσης Ολγας και των Σαράντα Εκκλησιών, συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των φοιτητών που σπουδάζουν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Οσον αφορά τις τιμές, στη συμπρωτεύουσα είναι αρκετά «τσιμπημένες», κυρίως στο κέντρο και κοντά στο πανεπιστήμιο. Αν και φέτος καταγράφεται υποχώρηση σε ποσοστό 10%-15%, εν τούτοις οι οικογένειες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα καινούργιο δυάρι μπορεί να μισθωθεί έως 480 ευρώ (Τριανδρία, Σαράντα Εκκλησίες, Αγίου Δημητρίου), ενώ τα παλιά κυμαίνονται από 250 έως 400 ευρώ. Στις γκαρσονιέρες οι τιμές μίσθωσης ξεκινούν από 180 ευρώ μηνιαίως οι παλιές (Δυτική Θεσσαλονίκη, Σταυρούπολη, Σίνδος), ενώ οι νεόδμητες έχουν τιμή εκκίνησης τα 250 ευρώ (Δυτική Θεσσαλονίκη) και ανεβαίνουν στα 350 ευρώ στην Αγίου Δημητρίου.

Η υπόλοιπη Ελλάδα

Στα Χανιά η Νέα Χώρα και η Παλαιά Πόλη έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ στο Ηράκλειο φτηνές λύσεις βρίσκει κάποιος στη Λεωφόρο Κνωσού, στην 62η Μαρτύρων και στη Χανιόπορτα. Ακριβότερο είναι το Ρέθυμνο, καθώς τα μισθώματα για τα δυάρια ξεκινούν από 350 ευρώ, ενώ φτηνότερη περιοχή στην Κρήτη είναι ο νομός του Αγίου Νικολάου, με τις γκαρσονιέρες να ενοικιάζονται από 150 ευρώ και τα δυάρια από 280 ευρώ.

Οσον αφορά την Πάτρα, οι φοιτητές των ΑΕΙ επιλέγουν περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης ή κοντά στις στάσεις των λεωφορείων προς το πανεπιστήμιο, όπως Ανθούπολη, Αγιά, Αγία Σοφία, Πυροσβεστείο, περιοχές που διαμένουν κυρίως οικογένειες και είναι ασφαλείς.

Από την άλλη οι φοιτητές των ΤΕΙ στην αχαϊκή πρωτεύουσα επιλέγουν περιοχές, όπως η Ταραμπούρα, τα Ζαρουχλέικα, όπου μπορούν μέσα σε 15 λεπτά να είναι στο κέντρο της πόλης μόνο με ένα λεωφορείο. Στην αχαϊκή πρωτεύουσα οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ, τα δυάρια από 250 έως 450 ευρώ.

Στη Λάρισα στις περιοχές Νεάπολη, Λιβαδάκι, Νέα Πολιτεία, Φιλιππούπολη και Αγιος Κωνσταντίνος υπάρχουν πολυτελείς γκαρσονιέρες από 200 ευρώ, ενώ στο Μεσολόγγι η προσφορά ακινήτων ακόμα και νεόδμητων είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα διαμερίσματα 75 τ.μ. να ενοικιάζονται 350 ευρώ.

Στα Ιωάννινα οι τιμές για γκαρσονιέρες φτάνουν τα 280 ευρώ και για δυάρια τα 450 ευρώ, ενώ στον Βόλο, στο κέντρο, τα καινούργια δυάρια μισθώνονται από 320 έως 380 ευρώ, τα μεταχειρισμένα από 250 έως 280 ευρώ.

Οι φοιτητές σε πόλεις όπως η Καστοριά, το Κιλκίς, η Κοζάνη και η Φλώρινα μπορούν να ενοικιάσουν σπίτι σε τιμές χαμηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Για παράδειγμα με 300 ευρώ μπορούν να βρουν τριάρι. Ωστόσο, το κόστος της θέρμανσης ενδεχομένως να τους κοστίσει άλλο ένα ενοίκιο, μια και ο χειμώνας εκεί είναι βαρύς και μεγαλύτερος.

Στην Κομοτηνή οι γκαρσονιέρες και πολλά στούντιο στην περιοχή της Παλιάς Πρυτανείας και στο κέντρο νοικιάζονται έως 250 ευρώ.

Στην Ξάνθη τα μικρά διαμερίσματα που είναι κατάλληλα για φοιτητές ενοικιάζονται από 200 έως 350 ευρώ, ενώ στη γειτονική Αλεξανδρούπολη το κόστος φτάνει έως τα 350 ευρώ εάν πρόκειται για καινούργια διαμερίσματα.

Με 30 € την ημέρα

Σε γενικές γραμμές να σημειωθεί ότι η τιμή ενός μισθώματος διαμορφώνεται ανάλογα με το εάν διαθέτει: χώρο στάθμευσης, αποθήκη, θέα, βεράντα, ανελκυστήρα, αυτόνομη θέρμανση, ηλιακό θερμοσίφωνα, τέντες κ.λπ. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν: η παλαιότητα, η περιοχή, ο όροφος, η απόσταση από συγκοινωνίες και η κατάσταση του κτίσματος.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το κόστος του ενοικίου ή της πρώτης εγκατάστασης (υπολογίζεται με συντηρητικούς υπολογισμούς σε 600 ευρώ), αλλά και εκείνο της διαβίωσης. Σύμφωνα με τη λίστα της ετήσιας έρευνας που διεξάγει η εταιρία συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού Mercer σε παγκόσμιο επίπεδο, το να ζει κάποιος στην Αθήνα της κρίσης εξακολουθεί να είναι ακριβό σπορ. Συγκεκριμένα η ελληνική πρωτεύουσα βρίσκεται στην 78η θέση, παρά την ανεργία και τα μειωμένα εισοδήματα, υπερβαίνοντας σε κόστος ζωής ακόμα και το Βερολίνο (106η θέση) και το Μαϊάμι (110η θέση).

Υπολογίζεται ότι στην Αθήνα για τα καθημερινά ψώνια, τα εισιτήρια των ΜΜΕ, έναν καφέ, ένα σουβλάκι στο χέρι και ένα ποτό, το κόστος για ένα φοιτητή κυμαίνεται από 20 έως 30 ευρώ.

Την ίδια ώρα στην Πάτρα όλα είναι φτηνότερα, εκτός από τα εισιτήρια των λεωφορείων, ενώ στη Θεσσαλονίκη το κόστος είναι παρόμοιο με της Αθήνας. Στο μέσον -δηλαδή μεταξύ Αθήνας και Πάτρας- εκτιμώνται τα έξοδα διαβίωσης στη Λάρισα.

ΕΦ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria