ΝΥΤ: "Ο Α.Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει εξέγερση και εσωτερική σύγκρουση" - OlaDeka

ΝΥΤ: “Ο Α.Σαμαράς προσπαθεί να αποφύγει εξέγερση και εσωτερική σύγκρουση”

Σε κίνδυνο ευρείας έκτασης εξέγερση και ευρύτερη αποσταθεροποίηση και στην προσπάθειά της να αποτραπεί μέσω εκτάκτου διαγγέλματος του Α.Σαμαρά, αναφέρεται άρθρο των New York Times οι οποίοι περιγράφουν μία ελληνική κυβέρνηση στα όρια διάρρηξης των σχέσεων με την τρόϊκα, ενώ την ίδια στιγμή ο βρετανική εφημερίδα
Guardian υποστηρίζει ότι “Η δόση έχει μπλοκαριστεί από το ΔΝΤ, το οποίο θέλει κούρεμα του χρέους και επιμήκυνση πριν κλειδώσουν τα νέα μέτρα”!Αν ισχύουν τα όσα αναφέρει η Guardian, τότε έχουν πολύ δρόμο μπροστά μας, όχι μόνο για την δόση, αλλά και για την οριστικοποίηση των μέτρων.

ΤΗν ίδια στιγμή η τροκομματική κυβέρνηση, βάσει του δημοσιεύματος των ΝΥΤ, αισθάνεται “πολιορκημένη” από την λαϊκή οργή που αναμένεται να ξεσπάσει από μέρα σε μέρα, εξ ού και το διάγγελαμ που σχειάζει ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς. Ο οποίος έτσι ή αλλιώς είχε προειδοποιήσει ότι “Αν δεν υπάρχει ρευστότητα, φοβάμια για το τι θα ακολουθήσει” σε άλλη συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον Πόστ.

Οι NYT σχολιάζουν, επίσης, το επεισόδιο μεταξύ του Πολ Τόμσεν και του Γιάννη Στουρνάρα (έτσι τουλάχισοτν λένε οι άνθρωποι του Γ.Στουρνάρα, κανείς δεν το έχει επιβεβαιώσει από την τρόϊκα ότι δήθεν τους απείλησε με παραίτηση), όταν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών έφτασε στο σημείο να θέσει θέμα παραίτησής του και να ζητήσει από τους επικεφαλής της τρόικας να φύγουν από το γραφείο του.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και δανειστών ενισχύει, σύμφωνα με την εφημερίδα, το αδιέξοδο , εν αναμονή και της αυριανής γενικής απεργίας, με τους Έλληνες να εξοργίζονται όλο και περισσότερο με την προοπτική νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου.

Οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης ανησυχούν ιδιαίτερα για το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία ενόψει της ψήφισης των σκληρών μέτρων στις αρχές Οκτωβρίου. Για αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με τους New York Times, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να εξηγήσει την αναγκαιότητα της λήψης των συγκεκριμένων μέτρων.

Την ίδια στιγμή η Guardian γράφει ότι “το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπλοκάρει σκοπίμως την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να ζητήσει νέα αναδιάρθρωση του χρέους της”! 

Δηλαδή να αναγκαστεί η Αθήνα να ζητήσει από μόνη της αναδιάρθρωση μέσω της μη δυνατότητας αποπληρωμής του χρέους, αφού η δόση δεν θα δοθεί.

Η εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία «το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης για την επίλυση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα», δήλωσε την οποία ορισμένοι αναλυτές εκλαμβάνουν ως εισήγηση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ανεπίσημα το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζεται στη χώρα, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι η σκληρή λιτότητα που επιβάλλεται σε ολόκληρη την ευρωζώνη έχει προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

«Στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς οι υποψίες μεταξύ των μελών της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά ότι το ΔΝΤ σκοπίμως μπλοκάρει την συμφωνία για τα μέτρα 11,9 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση» γράφει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

Η Guardian αναφέρεται, επίσης, στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο υποστηρίζει πως η τρόικα έχει εντοπίσει έλλειμμα ύψους 20 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Επιπλέον, τις απόψεις των αρθρογράφων της βρετανικής εφημερίδας ενισχύει το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψει χρηματοδοτικό κενό και να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους.
defencenet

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria