Τι έγραφε το "ΒΗΜΑ" για το "τσακάλι". - OlaDeka

Τι έγραφε το “ΒΗΜΑ” για το “τσακάλι”.

Από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=370121&dt=28/11/2010

Ο Χρήστος Τσάκαλος θεωρείται εγκέφαλος των «Πυρήνων» και της «Σέχτας». Κάτω, ο αδελφός του Γεράσιμος πίσω από τον Παναγιώτη Αργυρού, οι οποίοι συνελήφθησαν να μεταφέρουν ορισμένους από τους φακέλους-βόμβες

Ο Χρήστος Τσάκαλος θεωρείται εγκέφαλος των «Πυρήνων» και της «Σέχτας». Κάτω, ο αδελφός του Γεράσιμος πίσω από τον Παναγιώτη Αργυρού, οι οποίοι συνελήφθησαν να μεταφέρουν ορισμένους από τους φακέλους-βόμβες

Πολλοί αντιεξουσιαστές τον αποκαλούσαν, μέσα ίσως στην υπερβολή τους, «νέο Χρήστο Τσουτσουβή», ο οποίος το 1985 ήταν το μεγάλο μυστικό των Εξαρχείων, το σύμβολο της «αγωνιστικής δράσης» και αργότερα ο δημιουργός της οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη». Τα τελευταία χρόνια έδινε «παρών» σε συγκεντρώσεις αντιεξουσιαστών σε αμφιθέατρα του Πολυτεχνείου και σε στέκια των Εξαρχείων έχοντας δημιουργήσει τη δική του
ομάδα «υποστηρικτών». Συμμετείχε σε κινητοποιήσεις αναρχικών επιζητώντας τη «δράση του δρόμου», την ίδια ώρα που φρόντιζε να τηρεί τους κανόνες συνωμοτικότητας, αναζητώντας ίσως κάτι περισσότερο. Αστυνομικοί μιλούν για έναν άνθρωπο που ζει σαν… σκιά αλλάζοντας συνέχεια καταλύματα και μέσα μετακίνησης, ο οποίος φεύγει μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό και φροντίζει να «εξαϋλώνει» τα ίχνη του.

Η οικογένεια Τσάκαλου διέμενε στην οδό Υακίνθου στη Νέα Κηφισιά, ενώ διατηρεί σπίτι και στο Αιάντειο Σαλαμίνας. Ο πατέρας του Χρήστου και του Γεράσιμου απεβίωσε το 2001, ήταν συγγραφέας και στιχουργός, ενώ η μητέρα φιλόλογος. Ο Χρήστος Τσάκαλος φαίνεται να εντάχθηκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο την περίοδο 2003-2004 συμμετέχοντας σε πρώτη φάση στην πολυπληθή ομάδα συμπαράστασης στους κρατουμένουςμέλη της 17Ν. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο 31χρονος είχε ξυλοκοπηθεί τότε από αστυνομικούς στο Τμήμα Κορυδαλλού όταν είχε προσαχθεί για συμμετοχή του σε αυτές τις κινητοποιήσεις.

Την περίοδο 2006-2007 αρχίζει να δικτυώνεται στον χώρο των Εξαρχείων και να δημιουργεί τον δικό του «μύθο» στην πλατεία, χωρίς η Αστυνομία να γνωρίζει οτιδήποτε τότε για την παρουσία του. Στενός του συνεργάτης ήταν ένας άλλος 32χρονος αντιεξουσιαστής, με καταγωγή από τη Νάξο. Παράλληλα, μαζί με τον αδελφό του Γεράσιμο, φέρεται να είχε μέσω του ίδιου δικτύου γνωριμιών επαφές με τους Παναγιώτη Μασούρα,Νταμιάνο Μπολάνο, τον Γιώργο και τον Μιχάλη Νικολόπουλο και άλλους αντιεξουσιαστές που βρέθηκαν κατηγορούμενοι για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Ουδέποτε όμως υπήρχε- από αναλύσεις καμερών ή από άλλα στοιχεία – κάποια σαφής ένδειξη ότι ο Χρήστος Τσάκαλος έχει δώσει «παρών» έστω και σε μία από τις επιθέσεις της οργάνωσης αυτής. Το αντίθετο μάλιστα.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αρχίζει ουσιαστικά να προσδιορίζει την παρουσία του Χρήστου Τσάκαλου σε ερευνώμενες υποθέσεις για το αντάρτικο πόλης στις αρχές του 2009 μέσω της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου ενός κρατουμένου αντιεξουσιαστή που είχε συλληφθεί για ληστεία. Από την παρακολούθηση συνομιλιών δημιουργήθηκε στους αξιωματικούς η εντύπωση ότι ο κρατούμενος ετοίμαζε τη δημιουργία μιας νέας οργάνωσης και πιθανολογήθηκε ότι αυτή ήταν η «Σέχτα Επαναστατών» που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 3 Φεβρουαρίου 2009 με ένοπλη επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού.

Οπως λένε αστυνομικοί, «ο Χρ.Τσάκαλος τέθηκε υπό παρακολούθηση που αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη γιατί άλλαζε συνέχεια μοτοσικλέτες και κατόρθωνε πάντα να ξεφεύγει από τον κλοιό μας. Επίσης είχαμε ενδείξεις ότι πολλές φορές ταξίδευε στο εξωτερικό και κυρίως σε χώρες των Βαλκανίων. Οι αξιωματικοί ανακαλύπτουν τον Σεπτέμβριο του 2009 την αποκαλούμενη «γιάφκα» της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι. Αποτύπωμα του Χρήστου Τσάκαλου βρέθηκε στο φυλλάδιο με τίτλο «Αληθογραφία» στο σπίτι του συλληφθέντος γι΄ αυτή την υπόθεση Παναγιώτη Μασούρα με βάση μόνο αυτό το στοιχείο καταζητείται.

Τους τελευταίους μήνες ο εντοπισμός και η σύλληψη του Χρήστου Τσάκαλου είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Μάλιστα προ μερικών μηνών συγ γενής των αδελφών Τσάκαλου έστειλε επιστολή σε δικτυακό τόπο που ανέφερε ότι «στις 24 Μαρτίου 2010 ήρθαν έξω από το σπίτι μου δύο άντρες κρατώντας πράσινα ντοσιέ και μια κόκκινη κορδέλα αποκλεισμού.Παρουσιάστηκαν ως αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Διαρρηκτών και επέδειξαν υπηρεσιακές ταυτότητες. Είπαν ότι ψάχνουν στοιχεία για μια ομάδα διαρρηκτών. Τότε μου ζήτησαν τα στοιχεία μου, τους τα έδωσα και ο ένας έβγαλε ένα είδος στυλό λέγοντάς μου να του δώσω δείγμα γενετικού υλικού,σάλιο».

Ο ΝΟΥΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ «ΣΕΧΤΑ» ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΜΑΤΑ-ΒΟΜΒΕΣ;
Ο Χρήστος Τσάκαλος,ο οποίος αναζητείται τις τελευταίες ημέρες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»,θεωρείται από πολλούς αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ο άνθρωπος-κλειδί στις έρευνες για τη δράση των ενόπλων οργανώσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μπορεί τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου να συνελήφθη στο Παγκράτι ο αδελφός του Γεράσιμοςνα μεταφέρει μαζί με τονΠαναγιώτη Αργυρού ορισμένους από τους φακέλους-βόμβες,ορισμένοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας όμως έχουν προ καιρού εστιάσει το ενδιαφέρον τους στον Χρήστο Τσάκαλο.Μάλιστα ανάμεσα στ΄ άλλα οι αξιωματικοί έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να είναι αυτός ο δημιουργός της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» ή να έχει καθοδηγητικό ρόλο στην αποστολή των δεμάτωνβομβών ή και σε επιθέσεις άλλων ενόπλων οργανώσεων.Ποτέ ωστόσο ως σήμερα δεν παρουσίασαν οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο, ενώ ως μοναδικό πραγματικό επιβαρυντικό στοιχείο διαθέτουν μόνο ένα αποτύπωμα σε φυλλάδιο που βρέθηκε στο σπίτι υπόπτου για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση.

Φοβούνται αιματηρές επιθέσεις
Αιματηρή ένοπλη επίθεση από την οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» με στόχο δικαστικό, αστυνομικό ή εκπρόσωπο των ΜΜΕ φοβάται τις επόμενες ημέρες η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Την ίδια ώρα έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν η οπλαποθήκη της οργάνωσης με βάση στοιχεία που έχουν προκύψει μετά τις συλλήψεις των Γεράσιμου Τσάκαλου και Παναγιώτη Αργυρού.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζουν φόβους για αιματηρή επίθεση εναντίον συγκεκριμένων στόχων ύστερα από προσεκτική ανάγνωση της 13σέλιδης προκήρυξης της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» αλλά και από ορισμένα άλλα στοιχεία που έχουν προκύψει έπειτα από έρευνες της υπηρεσίας που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Δύο στοιχεία θορυβούν τους αξιωματικούς: αφενός οι απειλές που εκτοξεύονται για πρώτη φορά στην προκήρυξη της «Συνωμοσίας» για εκτελέσεις, αφετέρου ότι το περιεχόμενο της έχει σημαντικές ομοιότητες με παλαιότερα κείμενα της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών», όπου και πάλι υπάρχει το ίδιο σκεπτικό και παρόμοιες στοχοποιήσεις.

Αξιωματικοί ανέφεραν ότι «η σύλληψη των Γεράσιμου Τσάκαλου και Παναγιώτη Αργυρού είναι προφανές ότι έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα άτομα του ένοπλου χώρου που αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ της “Σέχτας Επαναστατών” και της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς”. Και άλλες φορές έχουν συλληφθεί μέλη της “Συνωμοσίας”,τώρα όμως φαίνεται ότι ήταν καίριο,γι΄ αυτό και κάνουν λόγο για οργανώσεις με δύο δομές.Ετσι λοιπόν ελλοχεύει ο κίνδυνος,πέρα από την επανενεργοποίηση της “Σέχτας”, και τα επόμενα χτυπήματα και της “Συνωμοσίας” να είναι αιματηρά για πρώτη φορά».

Σύμφωνα με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «ίσως τα μέλη της οργάνωσης να εγκαταλείψουν την τακτική με τα δέματα-βόμβες και πλέον να προχωρήσουν σε σύνθετες ένοπλες αιματηρές επιθέσεις ως γνήσια τρομοκρατική οργάνωση που έχει ηγεμονικό ρόλο πια στη νέα γενιά του εγχώριου αντάρτικου πόλης, όπως θέλουν να παρουσιάζονται.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria